Училище "Христо Ботев"

 

 

След основаването на селото жителите не могли да се сдобият със собствена сграда за училище, където да учат децата им. Това не било по силите на първите заселници, защото всеки бил зает с построяването на собствена къща. Но въпреки това ветренци не оставили децата си без просвета. В района на минералните бани, в днешния парк, в сграда, която се пази и до сега, имало училище, където се учели децата от с. Лъджакьой (Банево) и от с.Нови Ветрен (Житарово).
През 1927 г. в с.Нови Ветрен се открива училище, като за учебна сграда се използва една стая от къщата на дядо Ласко и тази на Леко Динев Гъдев. Първи учители били Елена Михайлова от Стара Загора с 14 годишен педагогически стаж и Минка Реджова дошла от училището на минералните бани. Учебните занятия се провеждали при много трудни, неподходящи за целта условия. Липсвали всякакви учебни помагала, литература, оборудване. Децата учели в слети отделения.
През пролетта на 1929 г. селото вече имало собствена училищна сграда от две учебни стаи, канцелария и малък коридор. Още през януари учебните занятия се провеждали в новото училище. Условията обаче били много лоши - липсвали чинове, помагала, книги. Патрон на училището е националният герой Христо Ботев.
През 1981 година се извършва и стройтелството на втората учебна постройка, в която се преподава и днес.

 

 

Институции

Обществени институции
* Кметство
* Читалище „Обнова“
* Поща
* Училище „Хр. Ботев“
* Болница „Дева Мария“
* Църква „Възнесение“
* Санаториуми

Заведения

Ресторанти, кафета ...
* Ресторант „Боровец“
* Ресторант „Колелото“
* Бистро „Империя“
* Механа „Ветрен“

Полезни връзки

* Община Бургас
* EVN България
* ВИК Бургас
* Go to Бургас