История - страница 1 | 2 | 3

 

 

Акве калиде – Термополис е бил връзката между Севера и Юга

Сред най–важните разкрития от разкопките на древния град Акве калиде – Термополис, които бяха показани днес пред медиите, са средновековна църква и тракийски могилен некропол от 5 могили. При сондажни проучвания на територията на т.нар. “Парк на здравето” в днешните Минерални бани до Бургас е установена територията на градските квартали на средновековния град Термополис на площ от два хектара. Съществуващите античен и после средновековен град препокриват частично “Града на мъртвите” или наречен още “Тракийски мъртви полета”. Почти всички могили, открити в този град, са перфорирани от иманяри, а само на двеста метра се намира тракийското светилище в местността „Манастир тепе”, поясни по време на пътуваща пресконференция научният ръководител на разкопките д-р Цоня Дражева. Градът на мъртвите се намира в най-североизточната част на сегашния парк.

Куполната тракийска гробница е с диаметър 4,20 метра, достигната височина по време на разкопките е три метра. Сондажът на могилата е с дълбочина девет метра. Гробницата не съдържа само едно централно погребение. Тракийските могили са били засипвани отгоре със слоеве хума, защото тя спира овлажняващите процеси. Почти задължително в насипите се откриват вторични погребения, а на входа в предверието обикновено се поставят частите от колесниците и конете. Според Дражева тази гробница има по-специален статут от останалите могили, поради това че тук е погребан местният тракийски представител на властта, тъй като зоната е включена в Одриското царство. „Смятам, че тук можем да очакваме много интересни находки, които са свързани с по-ранната история”, добави Дражева. Тя допълни, че в бъдеще е много важно да се мобилизират всички възможни сили като община и Министерството на културата, за да са запази гробницата. Ще бъде сформирана междуведомствена комисия относно мерките за опазването й. Наложително е търсене на финансиране в размер на 15 хиляди лева, тъй като средствата за разкопки, отпуснати от общината, са изчерпани, каза още Цоня Дражева.
В древния град започна проучване и на средновековната църква от ХІ – ХІV век. Изцяло е разкрито предверието и част от наоса на църквата и са проучени 8 християнски погребения. Под основите на църквата е започнало проучването на антична сграда от ІІІ в.пр.Хр.- вероятно елинистически храм. Там е открита част от надпис с посветителен характер от този период. През 1206 година латинският император Хенри Фландърски е опожарил града.

Археологическите находки ще бъдат реставрирани и показани на специална изложба. Сред тях има монети, стъклени, метални и керамични предмети, свързани с бита, оръжия, надписи, мраморни декоративни детайли.
По време на летните разкопки в древния град са постигнати три най – важни задачи от археолозите. Извършени са проучвания на: баните /установяване на техните размери, форма и структуриране/, на града /установено е , че крепостните стени са далеч извън него/, на тракийския некропол и куполната гробница. Археолозите имат очаквания да открият още два или три храма. Хуни, готи, латинци, българи и други народи са стъпвали в Акве калиде - Термополис, който е стратегически град, тъй е бил подстъп между Севера и Юга, обобщават голямото разкритие археолозите.

страница 1 | 2 | 3

 

Институции

Обществени институции
* Кметство
* Читалище „Обнова“
* Поща
* Училище „Хр. Ботев“
* Болница „Дева Мария“
* Църква „Възнесение“
* Санаториуми

Заведения

Ресторанти, кафета ...
* Ресторант „Боровец“
* Ресторант „Колелото“
* Бистро „Империя“
* Механа „Ветрен“

Полезни връзки

* Община Бургас
* EVN България
* ВИК Бургас
* Go to Бургас