История - страница 1 | 2 | 3

 

 

Крепостна стена е пазила Бургаските минерални бани

В миналото Бургаските минерални бани са били толкова важни, известни и посещавани, че край тях се е образувал цял град, заобиколен с крепостни стени. Това предположение на учените се потвърди от последните археологически открития, съобщава burgasinfo.com.

Подробности за работата на обекта тази година съобщи н.с. Цоня Дражева, която ръководи разкопките там. В пресконференцията участие взе и зам.-кметът Йорданка Ананиева. Община Бургас подкрепя този проект финансово от самото му начало. През 2010 г. институцията осигури 50 000 лв.

„Ще предложим на местния парламент средствата за следващата година в най-лошия случай да са пак толкова", ангажира се зам.-кметът Ананиева. Идеята на местната власт е обектът да се превърне в туристическа атракция, където човек има какво да разгледа, има къде да се снима за спомен. Паралелно с археологията, в района на Бургаските минерални бани скоро започва изграждането на нов спортен басейн. Там ще бъде развита и базата за балнеолечение и рекреационен туризъм.

„След три години проучвания най-после беше разкрита крепостната стена на града и северният й вход", съобщи Цоня Дражева по време на пресконференцията, провела се в сградата на Исторически музей - Бургас. Така бяха потвърдени сведенията на византийския летописец Прокопий от трактата му за строителната дейност на император Юстиниян І /527-565г./, където се споменава, че той за първи път защитил с крепостна стена града Акве калиде и прочутите му бани.

Откритата крепостна стена е с дебелина 2,60 м., а при северния вход достига до 4,85 м. Тя е с монолитен градеж от обработени каменни блокове и редове от тухли, споени с хоросан. Стената ограждала крепостта от всички страни, но най-добре запазена е североизточната й част.

“Без съмнение гробницата е паметник от национално значение. Тя датира от V-IV век преди Христа и най-вероятно в нея е бил погребан местният владетел или управител на територията. Най-същественото е, че откритието доказва как от 3 000 години пр. н.е. до 18 век на тази територия се редуват различни култури”, категорична е директорката на Регионалния бургаски музей н.с. д-р Цоня Дражева.
Диаметърът на погребалното съоръжение е 4.20 м, изследователите са стигнали на три метра дълбочина в разкриването. На практика сондажни проучвания са правени по-дълбоко, но сега, в края на археологическия сезон, те са затрупани с пръст, за да не изкушават иманярите.

Гробницата до голяма степен кореспондира със сродното съоръжение край Поморие /Анхиало също е било тракийско селище в древността/, от което го делят около 8 км по права линия. За учените е крайно интересно разположението на новооткрития некропол в зона, вероятно принадлежала на Одриското царство.

Най-вероятно за следващия сезон ще остане издирването на входния коридор на гробницата. За археолозите няма да бъде изненада там да се открият евентуални вторични погребения и ценни вещи, спътници на покойника в пътя му към отвъдния свят.
Изненада обаче е откритото свидетелство за изповядване на култа към египетската богиня Бастет. Това са останки от жертвоприношение, намерени в стената на римската баня и представляват труп на котка, положен в амфора, като една монета е сложена в гърлото на животното, а друга – край него.

“През II век по тези земи се заселват хора от Александрия /Египет/, Сирия и Палестина. Те пренасят култа към изобразяваната с котешка глава богиня-майка Бастет. А подобно жертвоприношение се прави при началото на строеж, за да бъде той здрав”, пояснява Цоня Дражева.

Древният град Аква калиде е известен още от I век. По-късно, в края на V век, градът е благоустроен, вече под името Термополис и като такъв съществува до средата на XVII век. В продължение на столетия той остава ненакърнен от римляни, византийци, българи, като дори аварският хаган разорява цялата област, но “помилва” древния град по молба на жените си. До 1206 година, когато е опожарен от латинския император Хенрих /Анри/ Фландърски, по-малък брат на Балдуин Фландърски, пленен от цар Калоян в битката при Адрианопол.

Банята, изградена още от римляните, всъщност представлява голям комплекс от 4 басейна и други помещения, свързани с различни лечебни дейности, отдих, културни развлечения. Запазени са останки с внушителна архитектура, масивни зидове, платформи, канали, по-малки басейни и седалки. По времето на византийския император Юстиниан I баните са били оградени с крепостна стена и в селището, съществувало край тях, е разквартирован многоброен гарнизон. Разцветът на Термополис е през 11-13 век. В най-добрите си години селището се е простирало върху площ от 2 хектара.

“Според нас именно тук император Константин Погонат се оттегля от решаващата битка с прабългарите край Онгъла. Изворите говорят за “анхиалски бани”, но топъл извор край древно Анхиало няма”, посочва директорът на музея.

Според г-жа Дражева територията на селището се е оказала доста по-обширна, отколкото учените са смятали първоначално. Това се доказва и от останалите разкрити руини.
На 200 м от древните бани са открити основи на голяма средновековна сграда, вероятно странноприемница от V-ХІІІ в. Тя също е пострадала от пожара през 1206 г. В близост до хана е започнало проучване на средновековна църква от ХІ-ХІV в. Изцяло са разкрити нейното предверие, част от наоса /вътрешната част на храма/ и 8 християнски погребения. Под основите на църквата има антична сграда от ІІІ в. пр. Христа - вероятно елинистически храм.

Като цяло са разкрити много археологически находки, свързани с древния град и минералните бани. Те ще бъдат реставрирани и показани на специална изложба. Това са монети, стъклени и керамични предмети, метални предмети, свързани с бита, оръжия, надписи, мраморни декоративни детайли и др.

“Много, много трудни разкопки. За всички ни – колеги археолози, студенти и ученици не бе никак лесно. Не само заради големия обем работи, а най-вече заради “изненадите” от съвремието. Непрекъснато попадахме било на високоволтови кабели, било на тръбопроводи и пр.”, казва Цоня Дражева, според която на това уникално място за учените има работа за най-малко 50 години.

„Ще помагаме и занапред с каквото можем. Интересните разкрития на Аква калиде със сигурност ще повишат туристическия рейтинг на община Бургас през следващите години", заяви вчера зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Според специалистите най-важното е в момента да се мобилизират всички възможни сили на общината и Министерството на културата, за да се запазят находките. В скоро време трябва да се формира комисия от МК, която да даде оценка на състоянието на паметниците и какви мерки да се приложат за тяхната консервация и реставрация.
Археолозите не изключват нови сензации в бъдеще – тук може да се окаже местоположението на средновековния град, създаден от хан Тервел след победата при Анхиало през 708 година, издирван без успех десетилетия наред.

Археологическият сезон в древното селище Аква калиде – Термополис приключи с изненадващи открития. Тракийската куполна гробница е хитът на археологическата експедиция на територията на древният град Аква калиента. Специалистите предполагат, че в нея е погребан знатен тракийски сановник или дори владетел.

Ако Мексико сити има своя Площад на трите култури /индианска, конкистадорска и съвременна/, то Бургас вече има своя Град на петте /поне/ култури – тракийска, римска, византийска, българска, отоманска. Така могат да се дифинират накратко резултатите от летните археологически разкопки на територията на древния град Аква калиде в района на Бургаските минерални бани.

Тук, край село Ветрен, специалисти за първи път проведоха сериозни теренни изследвания, и то благодарение на финансовата помощ на община Бургас. Вчера откритията им официално бяха показани пред журналисти.
Най-новото от тях е тракийската куполна гробница, разположена на около двеста метра от древното светилище на Трите нимфи в местността Манастир тепе. Тя е част от тракийски некропол, в който са открити още шест могили, за жалост “сондирани” от иманяри.

страница 1 | 2 | 3

 

Институции

Обществени институции
* Кметство
* Читалище „Обнова“
* Поща
* Училище „Хр. Ботев“
* Болница „Дева Мария“
* Църква „Възнесение“
* Санаториуми

Заведения

Ресторанти, кафета ...
* Ресторант „Боровец“
* Ресторант „Колелото“
* Бистро „Империя“
* Механа „Ветрен“

Полезни връзки

* Община Бургас
* EVN България
* ВИК Бургас
* Go to Бургас